Budućnost poljoprivredne politike EU-a: Bez smanjenja proračuna ili nacionalizacije

Zastupnici žele pravednu, konkurentnu i održivu poljoprivrednu politiku nakon 2020. Naglašavaju važnost zajedničkih pravila i dostatnog proračuna.

187

Zastupnici su 30. svibnja usvojili savjetodavno izvješće o budućnosti hrane i poljoprivrede u kojem izlažu kako žele modernizirati zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a. Naglašavaju važnost očuvanja integrirane politike na EU razini te očuvanja trenutne razine financiranja kako bi se osigurala sigurnost dostave hrane i kvaliteta, zaštitili prihodi poljoprivrednika te nastavila borba protiv klimatskih promjena.

Zastupnici su prihvatili prijedlog Europske komisije Budućnost hrane i poljoprivrede iz studenog prošle godine prema kojem se želi pojednostaviti i bolje podržati zemlje kako bi prilagodile zajedničku politiku vlastitim potrebama.

Međutim, odbacuju ponovnu nacionalizaciju zajedničke poljoprivredne politike jer bi imala negativan utjecaj na tržišno natjecanje i potrošače. Zastupnici žele da se isti standardi kvalitete poštuju u cijeloj Uniji.

Zastupnici odbacuju prijedlog za rezanjem proračuna u poljoprivredi jer bi naštetila poljoprivrednicima i ugrozila inovacije. Izvjestitelj Herbert Dorfmann (EPP, Italija) rekao je plenarnoj sjednici da smanjenje proračuna zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a ne smije opteretiti poljoprivrednike. Glavno je razmisliti o tome kakva je poljoprivreda potrebna Europi: “Osobno smatram da trebamo imati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, održiva i inovativna, koja su zanimljiva mladim ljudima.

Reforma poljoprivredne politike usko je vezana uz pitanje Brexita. U odvojenoj rezoluciji zastupnici su kritizirali plan Komisije da reže proračun za poljoprivrednu i kohezijsku politiku.

Leave A Reply

Your email address will not be published.