BiH: Zagađenje Neretve predstavlja zdravstvenu opasnost i za Opuzen i Metković

Procjenjuje se da se dnevno u Neretvu bez ikakvog pročišćavanja izbacuje oko 10.000 m3 otpadnih voda, a iako je 2017. godine završen višemilijunski projekt pročistača otpadnih voda na području Mostara on još uvijek nije započeo s radom i nije poznato kada će se to dogoditi.

843

Upozorio je na to u razgovoru za Fenu šef ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuel Salinas, podsjećajući da su projekt financirale Svjetska banka i Vlada Švedske dok je Švedska uložila još dodatnih 1,5 milijuna eura, a Europska unija dodatnih nekoliko milijuna eura u izgradnju kanalizacijskog sustava za dovod otpadne vode iz domaćinstava do pročistača.

Sve je to gotovo, ali za sada stoji neiskorišteno i uopće se ne zna kada će pročistač početi s radom, a to postrojenje je veoma značajno, jer se sada sva otpadna voda iz domaćinstava i poslovnih subjekata ispušta direktno u Neretvu,” naglasio je Salinas.

Tolika količina otpadnih voda koja se izbaci direktno u rijeku ne samo da narušava njezinu ljepotu, nego predstavlja i veliku zdravstvenu opasnost za građane Mostara i svih nizvodnih naselja, uključujući i općinu Čapljina u BiH te Opuzena i Metkovića u Hrvatskoj.

Ispuštanje tako velike količine otpadne vode bez pročišćavanja direktno u Neretvu ugrožava i njezin osjetljiv i veoma vrijedan eko-sustav, uključujući i močvarna područja u blizini Jadranskog mora,” podvukao je Salinas.

Na pitanje zašto mostarsko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda nije u funkciji, Salinas je rekao da su predstavnici Svjetske banke cijelu prošlu godinu postavljali to pitanje Gradskoj upravi i Vodovodu u Mostaru, koji su formalno zaduženi za rad tog postrojenja.

Iz lokalne uprave su im odgovorili da su razni administrativni i regulatorni koraci u različitim stadijima predstavljali prepreku za početak rada postrojenja, ali Salinas podsjeća da su svi ti koraci mogli i trebali biti provedeni mnogo prije završetka projekta pročistača.

Ovo nije tehnički složen projekt i početak rada ne bi trebao predstavljati izazov za gradsku administraciju. Ustvari, svi ostali pročistači koje smo izgradili u okviru projekta su trenutno u funkciji i ni jedan od njih se nije suočio s tako dugim kašnjenjem,” kazao je Salinas.

Zaključio je da ukoliko postoji završeno postrojenje, koje i dalje ne radi bez opravdanih razloga, znači da razvojni cilj nije ostvaren i to predstavlja vrlo loš primjer koji nameće pitanje da li bi nove investicije u gradu bile adekvatno iskorištene.

Leave A Reply

Your email address will not be published.