EU: Nove tehnologije i standardi mogu smanjiti smrtnost zbog zagađenja zraka i do 54% u 2030.

Nove tehnologije i nova pravila EU vezana uz zagađenje zraka mogli bi do 2030. godine za čak 54% smanjiti broj smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenjem zraka u odnosu na razine iz 2005. godine, što u konkretnim brojevima znači čak 200 tisuća umrlih manje u odnosu na trenutne statistike.

278

Ovaj cilj dio je zakonskih paketa o čistom zraku koji su predstavljeni 2013. godine, a koji su obrađeni u prvom izvješću o čistom zraku Europske komisije.

U izvješću se navodi kako je unatoč trendu smanjenja razine svih onečišćujućih tvari u razdoblju od 2000.-2015. godine i dalje gotovo 20% europskog urbanog stanovništva izloženo razinama lebdećih čestica (PM10) iznad propisanih graničnih vrijednosti, dok je finim PM2.5 česticama iznad propisanih razina izloženo oko 8% urbanog stanovništva.

Ukoliko pak gledamo još strože granične vrijednosti koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija, onda je čak 82% europske urbane populacije izloženo finim PM2.5 česticama iznad graničnih vrijednosti. Što se pak tiče dušikovog oksida (NO2), diljem Europe se svakodnevno prelaze granične vrijednosti.

U izvješću se također navodi kako je veći fokus analize bio na prijenosu EU pravila u nacionalna zakonodavstva, dok stvarni učinci i ciljevi smanjenja smoga još nisu dovoljno obrađeni.

Leave A Reply

Your email address will not be published.