Filipini za borbu protiv zagađenja u Manili planiraju zeleni i pametni grad

Promet je neugodan dio gradskog života, no onaj u Manili, najgušće naseljenom svjetskom gradu, predstavlja težak teret za ekonomiju i kvalitetu života njezinih stanovnika. Filipinska metropola na zlu je glasu zbog prometne zagušenosti koja doprinosi njezinom ozbiljnom problemu smoga. S prometom dolaze i drugi oblici zagađenja te opasnosti za okoliš. Država je skovala ambiciozan plan za borbu s tim problemima: izgradit će novi, pametni grad, ekološki prihvatljiv i pun života.

Novi grad, nazvan New Clark City, smatraju Manilinim blizancem. Nalazi se u regiji Središnji Luzon, na oko 120 km² od Manile, u bivšoj američkoj vojnoj bazi. Očekuje se da će biti veći od Manhattana te da će u njemu živjeti do dva milijuna ljudi. Uprava za prenamjenu i razvoj vojnih baza (BCDA), vladino tijelo s korporativnim ovlastima koje se bavi prenamjenom nekadašnjih vojnih nekretnina, glavni je projektant. Izgradnju novoga grada financirat će i vlada i privatni ulagači.

Vlada u novi grad planira preseliti brojne urede i na tisuće svojih djelatnika. Naumila je do kraja 2023. u New Clark Cityju podići osam vladinih zgrada srednje visine i 8000 stambenih jedinica. Ministarstvo prijevoza već se preselilo u Clark, što će ove godine učiniti i BCDA. Jedan od najznačajnijih dijelova projekta je proširenje Zračne luke Clark, čime će se udvostručiti broj letova. Rok za dovršetak tog projekta je 2020. godina.

New Clark City brojne probleme koji muče Manilu kani izbjeći tako što će naglasiti ekološki dizajn i pametne tehnologije. Dvije trećine gradske površine iskoristit će se za zelenilo i poljoprivredu. Projektanti planiraju koristiti tehnike zelenih zgrada, kao što su sustavi za nadzor potrošnje energije te obnovljive energije, kako bi povećali energetsku učinkovitost i smanjili ispuštanja stakleničkih plinova.

Na popisu je i željeznički sustav koji će novi grad povezivati s Manilom. Uključenjem pouzdanog javnog prijevoza olakšat će se neugodnosti putnicima, posjetiteljima i stanovnicima grada. Filipini očekuju da će autonomni automobili još više smanjiti sadašnju i buduću gustoću prometa. Očekuje se da će te tehnologije, osim što će prorijediti promet, kakvoću zraka držati na razini koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Sadašnja razina zagađenja zraka u Manili je 70 posto veća od one koju preporučuje WHO.

New Clark City osmišljen je tako da bude otporan na prirodne katastrofe. Njegova najniža nadmorska visina iznosi 54 m, čime se smanjuje opasnost od poplava, dok će se voda zbog zelenih prostora smještenih uz rijeke moći dizati, a da ne ošteti obližnja zemljišta. Grad će za slučaj nestašice struje ili hitnoće imati i pomoćne vladine urede kako bi službe mogle nastaviti rad. U vladi kažu kako rade na brzom razvoju grada, ali i da paze na ekološku prihvatljivost.

Projekt New Clark Cityja hvaljen je zbog vizije, dok projekcije ukazuju na značajnu okolišnu i ekonomsku korist za Manilu i Filipine. Međutim, ovako ambiciozan projekt ne može proći bez prepreka. Jedna od najvećih je kako stanovnike navesti da se u grad doista i odsele.

Filipini tom izazovu pristupaju tako što kao prioritet postavljaju željezničku vezu između New Clark Cityja i Manile i pristupačnost pametnoga grada. U BCDA-i se nadaju i da će ljude privući izgradnjom sportskog kompleksa u kojemu će se 2019. održati Južnoazijske igre. Druga ključna strategija za poticanje ekonomije i selidbe u urbano središte je postupni premještaj vladinih služba u New Clark City.

Drugi kritični izazov predstavlja održivost dizajna. Voditelji projekta su zbog kratkih rokova morali pomno odmjeriti dugotrajne potrebe prirodnog svijeta u odnosu na kratkoročnu isplativost za ulagače. Zbog toga su mnogo vremena utrošili na to da u završenom prostoru najvažniji budu prirodni krajobrazi i obradiva zemlja.

Filipini razvojni plan kane dovršiti unutar 30 godina. Ukupna vrijednost projekta New Clark City iznosi 14 milijardi dolara, što je visoka cijena, a naročito ako grad ne uspije.

Vlada se nada da će korist od New Clark Cityja prevagnuti nad troškovima. Kao što se vidi iz prometne zagušenosti u Manili i njezinim problemima s okolišem, potrebna je promjena. Uspije li New Clark City, Manila bi zbog te pobjede mogla revitalizirati i integrirati i druga pametna i zelena rješenja, koja bi mogla znatno smanjiti negativan utjecaj na okoliš tog grada. Izgradnja novoga grada od nule – a da pritom bude ekološki prihvatljiv – dakako, nije jednostavan pothvat, ali ovaj bi suvremeni grad za Filipine mogao značiti novu, svjetliju budućnost.

Leave A Reply

Your email address will not be published.