Hrvatski sabor danas će se izjasniti o konačnom prijedlogu zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin

Hrvatski sabor u petak će se izjašnjavati o 380 amandmana na Konačni prijedlog zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, takozvani lex LNG.

137

Ukupno 360 “opstruktivnih” amandmana podnijela je oporbena Socijaldemokratska partija, nezadovoljna odbijanjem vladajućih da se o tom zakonu, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja.

O samom zakonu neće se glasovati, ali bi izjašnjavanje o amandmanima moglo potrajati cijeli dan, s obzirom na pravilo da predlagatelj amandmana ima pravo dvije minute obrazlagati svaki amandman, prenosi Hina.

Tehnički, SDP-ovi se amandmani uglavnom svode na prijedloge da se iz zakona briše po jedna riječ, no to ih ne priječi da vrijeme namjenjeno njihovu obrazlaganju iskoriste kako bi opetovali protivljenje spomenutom terminalu.

SDP-ovi su zastupnici tonski snimili stotinjak građana Primorsko-goranske županije i njihove izjave o tome zašto je “lex LNG loš”, planiraju puštati u sabornici.

I dok se oporba, poglavito SDP, u nedavnoj saborskoj raspravi žestoko protivila tom zakonu, Vladin je predstavnik tumačio da se njime želi urediti infrastruktura terminala za ukapljeni prirodni plin, koji je od strateškog interesa za Hrvatsku.

Zakonom se, objasnio je, uređuje i koncesijska naknada za pomorsko dobro koja se isplaćuje u korist jedinica lokalne samouprave.

Predviđena godišnja koncesijska naknada za prvih 25 godina iznosi 1,5 milijuna kuna (oko 202.000 eura) godišnje, državni proračun odrekao se trećine prihoda od te naknade, pa bi se dvije trećine, blizu milijun kuna (oko 135.000 eura), isplaćivale u korist općine Omišalj, a trećina, od 500.000 kuna (oko 67.000 eura), u korist Primorsko-goranske županije.

Nositelj investicije u projekt LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala kroz dvije faze – izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

No, upravo je izgradnja plutajućeg terminala izazvala žestoke otpore, posebice u lokalnoj samoupravi, te prosvjede lokalnih zajednica.

Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović ponavlja da plutajući LNG terminal nije u prostornim planovima ni Omišlja niti Primorsko-goranske županije, da se građani protive tom projektu i da je to dovoljno da se od njega odustane.

Najavila je i da će, kad Sabor zakon donese, tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

Leave A Reply

Your email address will not be published.