Naftna industrija: Globalnom zabranom jednokratne plastike, pad potražnje za kemijskim proizvodima bio bi samo 3%

John Abbott, direktor downstream proizvodnje u Shellu, izjavio je kako bi uvođenjem globalne zabrane sve jednokratne plastike, potražnja za kemikalijama iz naftnih derivata pala za samo 3-4%.

457

Plastika je vrlo ozbiljan izvor onečišćenja zemlje i mora, a Europska komisija je nedavno predstavila prijedlog Direktive o zabrani brojnih jednokratnih predmeta, dok je Indija najavila zabranu plastičnih jednokratnih vrećica 2022. godine. Tvrtke i organizacije diljem svijeta već su objavile ili pripremaju zabranu proizvodnje, prodaje ili korištenja jednokratne plastike, no ove promjene previše ne zabrinjavaju naftnu industriju.

Naime, prema izjavama menadžera iz petrokemijskog sektora koje je intervjuirao britanski Financial Times, eventualno ukidanje jednokratne plastike neće bitno utjecati na njihovo poslovanje. Abbott navodi kako je zabrana neizbježna, no neće bitno utjecati na potražnju i opskrbu kemijskim proizvodima.

BP pak u svom godišnjem izvješću predviđa kako bi trenutna zabrinutost zbog zagađenja jednokratnim plastičnim proizvodima mogla potražnju za naftom smanjiti za 2 milijuna barela dnevno do 2040. godihne, što je samo 2% trenutne proizvodnje.

Prema navodima iz industrije, potražnja za petrokemijskim proizvodima u narednim godinama nastaviti će rasti zbog dva čimbenika. S jedne strane, porasti će potražnja za nejednokratnim plastičnim proizvodima u gospodarstvima u nastajanju, dok će s druge strane ciljevi povećanja energetske učinkovitosti također zahtijevati sve više i više plastičnih proizvoda, što zbog proizvodnje sve lakših vozila što zbog boljih razina izolacije u zgradarstvu.

Prema organizaciji europskih proizvođača plastike u svijetu je 2016. proizvedeno čak 335 milijuna tona plastike, što je povećanje od 4% u odnosu na 2015.

Leave A Reply

Your email address will not be published.