Olafur Eliasson predstavio svoju prvu zgradu, skulpturalnu ljepoticu u Danskoj

Plodni dansko-islandski umjetnik Olafur Eliasson predstavio je svoju prvu zgradu, skulpturalnu masu koja se poput dvorca uzdiže iz vode u danskom Vejleu.

321

Nazvana Fjordenhus (Kuća na fjordu), zgrada na solarni pogon podignuta je kao novo sjedište tvrtke za holding i ulaganja KIRK KAPITAL te raspolaže zelenim krovovima i solarnim pločama. Projekt je proveden u Studiju Other Spaces, novom međunarodnom uredu za umjetnost i arhitekturu Studija Olafur Eliasson, koji je osnovan u suradnji s arhitektom Sebastianom Behmannom te će u budućnosti raditi na sličnim eksperimentalnim arhitektonskim i javnim projektima velikih razmjera.

Smješten do umjetnog Havneøena (Lučki otok), Fjordenhus se sastoji od četiri isprepletena cilindra koji se uzdižu 28 m. Obližnja povijesna lučka skladišta i silosi nadahnuli su zaobljenu fasadu i cigleni plašt. Unutrašnjost zgrade organizirana je oko krugova i ovala, od zakrivljenih prozora i ukrasa do okruglih predvorja i spiralnih stubišta. Prizemlje dvostruke visine bit će otvoreno za javnost i djelomično poplavljeno. Uredi KIRK KAPITALA nalaze se na gornja tri kata, dok se na vrhu zgrade prostiru zelenilo i solarne ploče.

Naš dizajnerski tim već dugo eksperimentira s organskom zgradom koja bi reagirala na plimu i oseku, na ljeskanje površine vode, a koja bi se mijenjala u različita doba dana i godine,” izjavio je Olafur Eliasson. “Zaobljeni zidovi mijenjaju naš doživljaj zgrade dok se krećemo kroz prostorije. Nadam se da će stanovnici Vejlea prihvatiti Fjordenhus i prepoznati ga kao novu znamenitost luke i grada.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.