Ova otkačena čajana u Šangaju izgrađena je od 999 ručno izrađenih drvenih štapova

Kineski dizajnerski studio MINAX Architects spojio je suvremenu arhitekturu i tradicionalne kineske obrede ispijanja čaja i dobio ONE Teahouse, prostor nalik čahuri izrađen od 999 ručno izrađenih drvenih štapova.

Kompaktna čajana koja se prostire na 17,86 m² nastala je obnovom postojeće drvene građevine u Šangajskom okrugu Hongkou. Arhitekti su projekt završili za tri mjeseca.

Studio se nadahnuo tradicionalnom kineskom drvenom arhitekturom te je drvene štapove različitih dužina umetnuo u zidove od troslojne iverice pravokutne prostorije. Svaki štap odrezan je pod različitim kutom i dužinom kako bi se dobio dojam ovalnoga prostora.

U njegovom je središtu niski čajni stol “YI Zhang” šangajskih dizajnera iz MINAXDO-a okružen šestorim mjestima za sjedenje.

Unutrašnjost je osvijetljena LED-rasvjetom. “Na jednoj strani prostorije je okrugli prozor okrenut prema gradskoj cesti, dok su s druge kvadratna vrata naslonjena na vrt“, kažu u studiju MINAX Architects.

Nadahnula nas je stara kineska poslovica: krug se sam vrti, a kvadrat je postojan. Specifičnost prostora u ljudima ostavlja snažan, psihološki dojam. Tema čajane je ‘ONE’. ‘ONE’ i ‘RESTART’ dvije su riječi prostora u kojemu možemo dosegnuti više stanje svijesti“.

Leave A Reply

Your email address will not be published.