SpaceX na ISS poslao prvog robota s umjetnom inteligencijom

Američka svemirska kompanija SpaceX lansirala je u svemir svoju raketu Falcon 9 na kojoj je astronautima Međunarodne svemirske stanice (ISS) poslala hranu, vodu i drugu potrepštine zajedno s robotom kojeg pokreće umjetna inteligencija.

Slanje robota imena CIMON na ISS dio je znanstvenog eksperimenta kompanije na čelu s Elonom Muskom koja će u narednom razdoblju testirati nove tehnologije u svemiru.

CIMON izgleda poput odbojkaške lopte s kompjuterskim ekranom na jednoj strani. Na ekranu robota prikazuje se jednostavni crtani lik koji će komunicirati sa šestoricom astronauta na ISS-u.

Robot je opremljen sa 14 internih ventilatora koji pokreću bijelu loptu usisavajući zrak na ISS-u i izbacujući ga kako bi se lopta kretala u bilo kojem pravcu. To znači da CIMON može “ploviti” po cijeloj stanici i prilaziti svakom astronautu koji ga pozove.

CIMON-a je razvio Airbus za njemačku Nacionalnu svemirsku agenciju, a njegov cilj je provjeriti koliko inteligentni roboti mogu surađivati s astronautima kako bi pojednostavili njihov rad u svemiru.

Leave A Reply

Your email address will not be published.