Tokio razmišlja o solarnim cestama ususret Olimpijskim igrama 2020.

Glavni grad Japana namjerava krenuti sa izgradnjom solarnih cesta ususret Olimpijskim igrama koje će se održati u ovoj višemilijunskoj metropoli 2020. godine.

465

Prema navodima japanskih medija, gradska uprava će osim izgradnje cesta sa ugrađenim fotonaponskim pločama, procijeniti i mogućnosti izgradnje pješačkih zona koje će proizvoditi električnu energiju uz pomoć vibracija pješaka. Cilj obje inicijative je promicanje grada kao ekološki osviještene metropole.

Solarne ceste, koje će biti testirane u narednim mjesecima, već su testirane na cestama u Francuskoj te biciklističkim stazama u Nizozemskoj. U Japanu je prošlog mjeseca izgrađena prva solarna cesta u prefekturi Kanagawa, drugoj najvećoj prefekturi Japana nakon Tokija. U Kanagawi su fotonaponske ploče postavljene na parkiralištu trgovine te prekrivene posebnom zaštitnom smolom kako bi se produljio njihov životni vijek i omogućio prolaz automobila.

Uz podove koji proizvode električnu energiju u zgradama, na stubištima i u prolazima, solarne ceste su jedna od tehnologija kojom Tokio želi postići svoj cilj proizvodnje 30% energije iz obnovljivih izvora do 2030., u usporedbi s 12% u 2016. godini.

Leave A Reply

Your email address will not be published.