U Europskoj uniji zabilježen porast emisija CO2 tijekom 2017. godine

Prema procjenama Eurostata, tijekom 2017. godine emisije CO2 nastale sagorijevanjem fosilnih goriva diljem EU porasle su za 1.8% u usporedbi sa 2016. godinom.

343

Emisije CO2 su glavni doprinos globalnom zagrijavanju i čine oko 80% svih emisija stakleničkih plinova u EU. Na njih utječu čimbenici kao što su klimatski uvjeti, gospodarski rast, broj stanovnika, transport i industrijske aktivnosti.

Također treba napomenuti da uvoz i izvoz energetskih proizvoda također utječu na emisije CO2 zemlje u kojoj se spaljuju fosilna goriva. Tako primjerice uvoz ugljena vodi ka povećanju emisija, a ako se pak uvozi električna energija, nema izravnog utjecaja na povećanje emisija u zemlji uvoznici, budući da će porast biti prijavljen i zabilježen u zemlja izvoznici električne energije.

Najveći pad emisija CO2 zabilježen je u Finskoj i Danskoj, dok je najveći porast zabilježen u Malti i Estoniji. Prema procjenama Eurostata, emisije CO2 porasle su 2017. godine u većini zemalja članica EU, s najvišim rastom na Malti od čak 12,8%, Estoniji sa 11,3% te Bugarskoj sa 8,3%. Pad emisija CO2 zabilježen je u sedam država članica: Finskoj (-5,9%), Danskoj (-5,8%), Velikoj Britaniji (-3,2%), Irskoj (-2,9%), Belgijiji (-2,4%), Latviji (-0,7%) i Njemačkoj (-0,2%). U Hrvatskoj je zabilježen porast od 1.2%, dok je od zemalja u okruženju u Sloveniji registriran rast od 3,1%, u Austriji 3%, a u Mađarskoj od čak 6,9%.

Leave A Reply

Your email address will not be published.