U Turskoj je danas u rad pušten Transanadolijski plinovod vrijedan 8,5 milijardi američkih dolara

U Turskoj je danas biti pušten u rad "Transanadolijski plinovod" (TANAP) kojim će se prirodni plin iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku transportirati do Italije i drugih zemalja Europe.

Svečanosti koja je održana u gradu Eskisehiru, jugoistočno od Istanbula, uz šefa turske države Recepa Tayyipa Erdoğana prisustvovali su i predsjednici Azerbejdžana (Ilham Aliyev), Ukrajine (Petro Poroshenko) i Srbije (Aleksandar Vučić).

Erdoğan je u obraćanju na svečanoj ceremoniji otvaranja plinovoda istaknuo kako je ovo povijesni korak za regiju. “Danas smo otvorili plinovod TANAP koji predstavlja energetski ‘Put svile’. Ovo je povijesni korak za regiju i naše zemlje,” rekao je.

Čestitao je svima koji su dali doprinos da se, kako je rekao, ovaj veliki projekt završi čak i prije planiranog datuma. “TANAP je istovremeno i simbol multilateralne suradnje. Naš stav je da energetika bude osnova za suradnju, a ne za sukobe,” poručio je turski predsjednik u obraćanju prisutnima.

Realizaciji projekta TANAP-a u velikoj mjeri je mjeri pomogla i ekonomska i politička stabilnost koju je Turska postigla tijekom prethodnih 16 godina,” rekao je Erdoğan. Istaknuo je i da Turska više nije tranzitna zemlja, nego je došla u veoma važnu poziciju zemlje koja igra ulogu u svim etapama, od proizvođača do krajnjeg potrošača.

TANAP, cjevovod dužine 1.850 kilometara, prolazi kroz Gruziju kako bi bolje povezao Europu sa nalazištima prirodnog plina u oblasti Kaspijskog mora i time smanjio ovisnost Europe od ruskog plina. Izgradnja TANAP-a koštala je 8,5 milijardi dolara, a počela je u ožujku 2015. godine.

Plinovod će godišnje isporučivati šest milijardi kubnih metara azerbejdžanskog plina Turskoj i 10 milijardi kubnih metara Europi. Europski dio projekta će biti operativan od 2020., kada bude povezan s Transjadranskim plinovodom (TAP).

Do 2023. godine kapacitet TANAP-a će biti povećan na 23 milijarde kubnih metara plina godišnje, a do 2026. na 31 milijardu.

Azerbejdžan je 18. svibnja otvorio “Južni kavkaski plinovod”, što je bio ključni korak za formiranje “plinskog koridora” koji Europu opskrbljuje s juga, da bi se smanjila ovisnost kontinenta od ruskog plina, koja je posljednjih godina porasla usprkos naporima Europske unije (EU).

Očekuje se da će prve isporuke do juga Europe početi 2020. godine.

Leave A Reply

Your email address will not be published.