Znanstvenici su poboljšali prirodni enzim koji može razgraditi plastiku

Britanski znanstvenici su uspjeli poboljšati prirodni enzim koji može razgraditi plastiku.

329

PET je čvrsta plastika koja se obično koristi u proizvodnji boca, a za koje je potrebno nekoliko stotina godina da se razgradi u prirodi. Modificirani enzim poznat kao PETase može početi razgrađivati isti materijal za svega nekoliko dana. Ovaj bi enzim mogao prestavljati revoluciju u procesu reciklaže te omogućiti učinkovitije ponovno korištenje plastike.

Samo u Velikoj Britaniji se godišnje iskoristi 13 milijardi plastičnih boca, a više od tri milijarde se ne reciklira.

Enzim je prvobitno otkriven u Japanu, a stvara ga bakterija koja “jede” PET. To je Ideonella sakaiensis, bakterija koja koristi plastiku kao svoj najveći izvor energije. Znanstvenici su još 2016. godine javili da su pronašli bakteriju koja je živjela u sedimentima na lokaciji za reciklažu u lučkom gradu Sakaiju.

PET je u posljednjih 50 godina prisutan u ogromnim količinama, tako da to nije veliki period za evoluciju bakterija koje će jesti nešto što je proizveo čovjek“, izjavio je profesor John McGeenhan koji sudjeluje u trenutnom istraživanju.

Poliesteri, grupa plastike kojoj PET pripada, također se pronalaze u prirodi.

Oni štite lišće biljaka. Bakterija je evoluirala milijunima godina kako bi to jela“, dodao je McGeenhan. Znanstvenici nastavljaju proučavati enzim kako bi ustanovili kako je PETase evoluirao.

Stvoren je 3D model enzima korištenjem snažnih rendgenskih zraka, a kada su znanstvenici razumjeli njegovu strukturu, oni su primijetili da mogu poboljšati njegove performanse. To je ujedno i pokazatelj da enzim još uvijek nije optimiziran te da postoji potencijal mijenjanja strukture.

Enzim PETase je testiran i na PEF plastici, predloženoj alternativi PET-u baziranoj na biljkama koja se slično sporo razgrađuje u prirodi.

Apsolutno smo zapanjeni jer je eksperiment pokazao da enzim radi bolje na PEF-u nego na PET-u“, zaključio je McGeehan za BBC.

Leave A Reply

Your email address will not be published.