10 milijuna kuna za sanaciju šteta od vremenskih nepogoda u brdsko-planinskim područjima

U četvrtak 5. srpnja 2018. godine, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je zajedno s korisnicima, ugovore za 28 projekata ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna prema Programu podrške brdsko-planinskim područjima u sanaciji infrastrukturnih projekata.

Cilj spomenutog programa je pomoć jedinicama lokalne samouprave pri otklanjanju šteta nastalih na infrastrukturnim građevinama uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja kao što su sanacija klizišta, odrona, šumskih puteva i sl. što će doprinijeti održivosti razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva.

Ravnomjerni razvoj svih područja Republike Hrvatske jedan je od naših najvažnijih ciljeva, pa je tako tijekom 2017. i 2018. godine, Ministarstvo u regionalni razvoj uložilo ukupno 705 milijuna kuna što je 3 puta više nego tijekom četverogodišnjeg razdoblja od 2012.-2015. godine kada je ukupno uloženo svega 207 milijuna kuna“, naglasila je ministrica Žalac.

Prilikom potpisivanja ugovora, ministrica Žalac najavila je prijedloge novog Zakona o brdsko-planinskim područjima te Zakona o potpomognutim područjima koji imaju za cilj jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala kako potpomognutih tako i brdsko-planinskih područja, pridonijeti njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju u skladu s njihovim posebnostima i načelima održivog razvoja.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić te zahvalio na suradnji s Ministarstvom i iznimnom trudu u cilju razvoja brdsko-planinskih i potpomognutih područja.

Izvor

Leave A Reply

Your email address will not be published.