Hrvatski gradovi u utrci za prestižnu nagradu European Energy Award

Projekt IMPLEMENT temelji se na sustavu certifikacije i upravljanja kvalitetom za gradove i općine, European Energy Award (eea). Jedan od partnera projekta je i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a program se simultano provodi u 30 gradova i općina.

Ovaj program provodi se u četiri zemlje članice Europske unije: Hrvatskoj, Belgiji, Grčkoj i Poljskoj. Potporu u provedbi klimatskih i energetskih politika sudjelovanjem u programu ostvarit će gradovi Velika Gorica, Jastrebarsko, Ivanić Grad, Zaprešić, Pregrada i Karlovac.

IMPLEMENT projekt (Improving Local Energy and climate policy through quality management and certification) financiran je u sklopu programa Obzor 2020 s 1.389,613 eura, a cilj mu je jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u provedbi akcijskih planova i strategija u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Kroz projekt, koji će se provoditi punih 48 mjeseci, partneri će razviti uspješan međunarodni program upravljanja kvalitetom za provedbu lokalne klimatske politike u 12 regija te uspostaviti sustav upravljanja kvalitetom i certifikacijski program.

Prestižno priznanje za provedbu održivih klimatskih i energetskih politika European Energy Award predstavlja najopsežniji sustav upravljanja kvalitetom za gradove i općine u području energetske učinkovitosti budući da obuhvaća cijeli niz dokazanih mjera zaštite energije i klime koje gradovi i općine mogu provoditi. Uspjeh EEA temelji se na činjenici da omogućava da se stvari napokon pokrenu za grad/općinu koja je donijela strateški dokument upravljanja energetskom i klimatskom politikom na svom području- donosi strukturu u lokalnu klimatsku politiku te pomaže gradovima/općinama prepoznati, planirati, provoditi i revidirati najprikladnije aktivnosti zaštite klime u kontinuiranom procesu. Ovaj jedinstveni i hvalevrijedan projekt obuhvaća procese od mobilnosti do komunikacije i suradnje te od prostornog planiranja do opskrbe energijom.

Tijekom razdoblja trajanja projekta, 30 pilot općina dobit će smjernice za provedbu njihove energetske politike. Gradovi će procijeniti i planirati aktivnosti na šest područja djelovanja: razvoj i prostorno planiranje, javne zgrade i objekti, opskrba i zbrinjavanje, mobilnost, unutarnja organizacija te komunikacija i suradnja. Kao dio EEA procesa, energetski timovi, koji broje ukupno 300 ljudi, i vanjski savjetnici provjeravati će rad svih pilot gradova/općina sudionika IMPLEMENT projekta, kroz godišnje interne revizije. Ove će revizije rezultirati certifikatom i ovisno o stopi uspješnosti, dodijelit će se European Energy Award.

Izvor

Leave A Reply

Your email address will not be published.