ThyssenKrupp i Tata Steel zajedno stvaraju europskog čeličnog diva

Njemački ThyssenKrupp i indijski Tata Steel postigli su konačni sporazum o osnivanju zajedničke europske tvrtke u sektoru čelika s jednakim vlasničkim udjelima.

Dogovor je postignut nakon više od devet mjeseci od potpisivanja memoranduma o razumijevanju između dvije kompanije. Nova tvrtka zvati će se “ThyssenKrupp Tata Steel B.V.”, a biti će fokusirana na proizvodnju visokokvalitetnog ravnog čelika.

Sporazum još treba dobiti suglasnost regulatora iz nekoliko zemalja, uključujući i “zeleno svjetlo” nadležnih tijela Europske unije.

Spajanje ova dva proizvođača čelika trebalo bi stupiti na snagu 2019. godine. Sjedište kompanije će biti u regiji Amsterdama, a Upravni i Nadzorni odbor imati će po šest članova, ravnopravno podijeljenih između predstavnika dvije kompanije.

Iz ThyssenKruppa su najavilik kako radi uštede troškova u zajedničkoj kompaniji očekuju ukidanje čak 4.000 radnih mjesta što će dovesti do ušteda od oko 500 milijuna eura, no nisu najavili vremenske okvire unutar kojih će smanjiti broj radne snage.

Leave A Reply

Your email address will not be published.