Zbog čega talijanski ENI želi postati CO2 neutralna naftna kompanija?

Claudio Descalzi, glavni izvršni direktor talijanskog naftnog diva ENI najavio je kako će do kraja ove godine objaviti obvezujuće ciljeve za postajanjem CO2 neutralne naftne kompanije. Ovom objavom ENI je postao prva velika naftna kompanija koja se javno odredila za CO2 neutralno poslovanje.

Descalzi je dodao kako je ENI započeo novi strateški ciklus u kojem od naftne kompanije želi postati energetska kompanija koja velike napore usmjerava prema kružnom gospodarstvu kako bi postala CO2 neutralna.

Iz ENI-ja navode kako nema sumnje da je energetski sektor, koji je desetljećima omogućio rast i napredak svjetskog gospodarstva, također pridonio povećanju emisija te stoga ima odgovornost za njihovo smanjenje. ENI je već sada drastično smanjio svoj CO2 otisak, a znanstvena istraživanja i digitalizacija poslovanja pomažu ovoj tvrtci da ode korak dalje i do 2030. godine smanji emisije CO2 za 20 posto.

Drugi veliki igrači u naftnom sektoru, zbog pritiska ulagača i dioničara, također su najavili svoje ciljeve za smanjenje emisija C02. Tako je BP u travnju najavio kako planira zadržati neto emisije stakleničkih plinova na ili ispod razina iz 2015. do 2025. godine. Ovim pristupom BP će smanjiti svoje emisije za 3.5 milijuna tona stakleničkih plinova godišnje u svom cjelokupnom poslovanju do 2025. godine.

Shell je pak najavio kako želi prepoloviti svoje emisije CO2 do 2050. godine. Dioničari Shella glasali su u svibnju o postavljanje obvezujućih ciljeva za ograničavanje globalnog zatopljenja. Za vrijeme glasanja Shell je preporučio svojim dioničarima da glasaju protiv predložene klimatske rezolucije, tvrdeći kako je trenutni Shell-ov plan energetske tranzicije progresivniji i fleksibilniji od predložene rezolucije.

Leave A Reply

Your email address will not be published.