Broj tigrova u Nepalu u manje od deset godina gotovo udvostručen

Povećanjem broja tigrova u divljini na 235 jedinki, u odnosu na 121 koliko je zabilježeno 2009. godine, Nepal je ostvario veliki uspijeh u očuvanju jedne od najugroženijih divljih životinja na svijetu.

Time je ova država nadomak cilju postavljenom 2010. godine, kada se 13 azijskih zemalja na Summitu o tigrovima u Sankt Peterburgu obvezalo da će do 2022. godine udvostručiti broj tigrova u svojim državama.

Uspjeh Nepala pripisuje se prije svega jakoj političkoj volji nepalske vlade da zaštiti jednog od svojih simbola, ali i suradnji s međunarodnim organizacijama, između ostalog sa Fondacijom “Leonardo Dicaprio”, koja financira očuvanje tigrova u Nepalu od 2010. godine.

Značajno povećanje broja tigrova u Nepalu dokaz je da kroz suradnju možemo spasiti divlje životinje, čak i one koje su pred izumiranjem. Nepal je predvodnik u naporima da se udvostruči broj tigrova i služi kao model za slične aktivnosti ne samo u Aziji, već u čitavom svijetu“, izjavio je glumac Leonardo Dicaprio, poznati ljubitelj prirode, inače član Upravnog odbora WWF USA i osnivač fondacije koja nosi njegovo ime.

U ovaj projekt uključeno je još 12 azijskih zemalja značajnih za očuvanje populacije tigrova – Bangladeš, Butan, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Laos, Malazija, Mjanmar, Rusija, Tajland i Vijetnam, koje blisko sarađuju s WWF-om kao glavnim pokretačem inicijative.

Svaki tigar više u Nepalu znači mnogo za čitav svijet. Iako je Nepal veoma blizu udvostručavanju broja tigrova do 2022. godine, to je i dalje podsjetnik koliko truda je potrebno da bi se osigurala dugoročna zaštita ovih životinja. Neophodno je da se njihova prirodna staništa očuvaju i u susjednim zemljama“, izjavio je dr Gana Gurung iz WWF-Nepal.

Tigrovi su najveće životinje iz porodice mačaka, ali i među najugroženijima na planetu uslijed stalnog uništavanja njihova staništa krčenjem šuma i ilegalnog lova zbog krzna i suvenira posebno popularnih u Kini. Prije sto godina više od 100.000 tigrova je naseljavalo planet, da bi se do 2010. godine taj broj smanjio za čak 95% i njihova populacija u cijelom svijetu danas broji nešto više od 3.000 jedinki.

Izvor

Leave A Reply

Your email address will not be published.