Mediteranski dan obale okupio brojne stručnjake u Splitu

Povodom Mediteranskog dana obale brojni su se stručnjaci okupili u Splitu gdje je smješten PAP/RAC, jedan od šest regionalnih centara UN-ovog Mediteranskog akcijskog plana (MAP), a kako bi raspravljali o uspjesima i nedostacima upravljanja mediteranskim obalnim područjem, te novim okolišnim i razvojnim izazovima.

Naše more cijenimo višestruko, zbog njegove bio-raznolikosti ali i gospodarskog potencijala. Nužno je pomiriti potrebu za očuvanjem i održivim razvojem naše obale s gospodarskim rastom. Zahvaljujem se stručnjacima koji daju doprinos u našem zajedničkom cilju i obavezi za sačuvamo to naše veliko bogatstvo“, kazao je zamjenik gradonačelnika Nino Vela na otvorenju skupa u Galeriji umjetnina, poželjevši svim sudionicima dobrodošlicu u Split.

Istaknuvši važnost svih sastavnica u zaštiti obale, te pohvalivši angažman i doprinos PAP/RAC-a, Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Mario Šiljeg, podvukao je nužnost provođenja sustavne i ciljane edukacije na svim razinama kao bitne mjere u zajedničkim naporima prema održivom razvoju, te naglasio ulogu lokalne i regionalne samouprave.

O dramatičnim promjenama na Mediteranu ali i odlučnosti da se na iste odgovori zajedničkim snagama govorili su Gaetano Leone – koordinator MAP-a i Monika MacDevette, izvršna direktorica odjela za eko sustave UN-a. Inače, proslava Mediteranskog dana obale održava se od 2007. godine, uvijek u nekoj drugoj mediteranskoj zemlji, u organizaciji PAP/RAC-a, regionalnog centra iz Splita koji je dio Mediteranskog akcijskog plana Programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

Cilj ove kampanje je promicanje vrijednosti obalnih područja te podizanje svijesti o rizicima i prijetnjama kojima su naše mediteranske obale i more izloženi.

Proslava Mediteranskog dana obale osmišljena je kao potpora najprije donošenju, a zatim i provedbi Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjima koji je usvojen u Madridu 2008. godine od strane zemalja potpisnica Barcelonske konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnog područja Mediterana. Protokol je stupio na snagu 2011. godine, a do danas ga je ratificiralo 10 zemalja Mediterana i EU-a kao punopravna potpisnica Barcelonske konvencije.

Važna prekretnica u usklađivanju politika koje se tiču mediteranskog obalnog područja desila se upravo donošenjem Protokola čije odredbe trebaju pomoći zemljama regije da ostvare viziju i ciljeve koje su zacrtale za dobrobit svih nas i onih koji će doći nakon nas: preokrenuti negativne trendove i osigurati prostor koji je ugodan za življenje, produktivan, jedinstven i atraktivan. Uloga PAP/RAC-a kao koordinatora provedbe Protokola u cijeloj mediteranskoj regiji izuzetno je velika i odgovorna“, izjavila je Željka Škaričić, ravnateljica PRP/RAC centra u Splitu.

Ovogodišnja proslava Mediteranskog dana obale ujedno je i prilika za obilježavanje 40 godina postojanja i djelovanja PAP/RAC-a. Prilika je to da se obilježi 40 godina suradnje mediteranskih zemalja na dostizanju zajedničkih ciljeva, a to su: preokrenuti postojeće trendove i osigurati zdrave, produktivne, raznolike, oku ugodne i na rizike otporne obale u cijeloj mediteranskoj regiji.

Izvor

Leave A Reply

Your email address will not be published.