Novi plan za transformaciju priobalnog ribolova u Sredozemlju

Europska komisija i Ministri ribarstva iz zemalja s područja Sredozemlja i Crnog mora danas su službeno pokrenuli detaljan plan djelovanja kako bi se osigurala održiva budućnost priobalnog ribolova i morskih ekosustava u regiji.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) podržava plan, a naročito dio vezan uz jačanje uključivanja ribara u upravljanje morskim resursima, ključnu smjernicu koja predstavlja dugo očekivani zaokret u dosadašnjem upravljanju ribarstvom koje je rezultiralo desetljećima prekomjernog ribolova.

Usvajanjem Regionalnog plana djelovanja za priobalni ribolov na Sredozemlju i Crnom moru (RPOA-SSF) zaključena je dvodnevna konferencija na visokoj razini koju organizira GFCM-FAO na Malti (25.-26. rujna), uz doprinos Europske komisije, malteške vlade i WWF-a. Nacionalne vlasti, udruge ribara i nevladine organizacije predstavile su nove održive načine upravljanja ribolovnim aktivnostima u regiji koja je naviše pogođena neodrživim ribolovnim praksama.

U Hrvatskoj je WWF Adria u suradnji s Parkom prirode Telašćica za lokalne ribare organizirala prijenos s konferencije na Malti uživo. Prijenos je upriličen u prostorijama parka a sudjelovalo je osam ribara. “Moja obitelj se bavi ribolovom već 750 godina, a ovo je pvi put da nas je netko nešto pitao i da smo imali priliku reći što mislimo o upravljanju ribolovom. Osjećam se odlično jer sam prvi put imao priliku nešto odobriti“, rekao je Sebastijan Raljević koji je predstavljao hrvatske ribare u Malti.

Priobalni ribolov je od davnina igrao značajnu socioekonomsku i kulturnu ulogu na Sredozemlju i Crnom moru. I dan danas priobalni ribolov predstavlja preko 60% flote, osiguravajući oko 300.000 radnih mjesta. Desetljeća prekomjernog ribolova i lošeg upravljanja ozbiljno su degradirali morske resurse Sredozemlja, gdje je više od 80% procijenjenih stokova ribe prelovljeno. Ovakvo stanje stokova ne utječe samo negativno na morske ekosustave, već i na egzistenciju malih gospodarskih ribara i njihovih obitelji.

Dramatično iscrpljivanje ribljih resursa na Sredozemlju i kriza koja već duže vrijeme potresa sektor ribarstva ukazuju da je trenutni centralizirani, “s vrha prema dnu” sustav neučinkovit. WWF snažno podupire današnju odluku o uključivanju malih gospodarskih ribara u procese donošenja odluka što predstavlja razvoj sustava upravljanja prilagođenog potrebama lokalnog stanovništva. Naš rad s ribarima diljem Sredozemlja već je dokazao da je takav sustav najbolji način osnaživanja obalnih zajednica i njihova uključivanja u očuvanje morskog ekosustava“, rekao je Mosor Prvan, voditelj projekta “Uspostava modela zajedničkog upravljanja malim gospodarskim ribolovom u Sredozemlju” iz WWF Adrije.

Kako bi dodatno promovirali provedbu Plana djelovanja, WWF, GFCM-FAO i ostale organizacije pokrenuli su danas platformu “Prijatelji priobalnog ribolova”. To će osigurati potrebnu suradnju među ključnim dionicima kako bi preobrazili priobalni ribolov u stabilnu i održivu gospodarsku djelatnost.

WWF u partnerstvu s GFCM-FAO-om i drugim organizacijama već provodi projekt unaprjeđenja priobalnog ribarstva u cilju povećanja kapaciteta i razvoja modela zajedničkog upravljanja u ukupno 21 odabranom području u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Turskoj, Tunisu i Alžiru. Zajedno, ovih devet zemalja predstavlja više od 60% priobalnog ribarstva u regiji.

WWF je započeo duboku transformaciju priobalnog ribarstva na Sredozemlju prema zaista održivom i uspješnom sektoru čiji je interes i cilj očuvanje morskih ekosustav. Ribari, vlasti, nevladine udruge, znanstvenici i lokalne zajednice bi trebali međusobno surađivati te nam pomoći da sačuvamo naše jedinstvene kulturne i gospodarske resurse te omogućimo nesmetan razvoj života u našem moru“, zaključio je Prvan.

Izvor

Leave A Reply

Your email address will not be published.