Srbija ima obvezne rezerve nafte za oko 20 dana

Srbija ima rezerve nafte i naftnih derivata za prosječnu dnevnu potrošnju za oko 20 dana i uspješno ostvaruje postavljene ciljeve kako bi do 2023. godine stvorila obvezne zalihe za 61 dan, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Svi parametri pokazuju da mi taj cilj ostvarujemo precizno i u skladu sa našom dinamikom”, rekao je Antić na 10. Naftnom forumu Energetske zajednice koji je održan u hotelu Hyatt u Beogradu.

Antić je naglasio, kako prenosi Tanjug, da je više od 98 posto uzoraka kontroliranih derivata u prethodnom periodu pokazalo traženu kvalitetu, a da su u manje od dva posto slučajeva otkrivene ”određene devijacije”.

To govori da smo u velikoj mjeri uveli red na domaće naftno tržište što se odražava na mnogo veće prihode u budžetu od trošarina i ostalih poreza, kao i na kvaliteti goriva za korisnike”, naveo je Antić.

Ministar je ukazao na značaj koji će imati završetak postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte u Pančevu u 2019. godini čime će, kaže, drastično biti unaprijeđena kvaliteta te rafinerijske prerade, ali i ukupna kvaliteta nafte i naftnih derivata na tržištu Srbije.

Izvor

Leave A Reply

Your email address will not be published.