EPCG će u sanaciju prvog bloka TE Pljevlja uložiti 60 milijuna eura

Termoelektrana (TE) Pljevlja 36 godina uspješnog rada i poslovanja obilježava u znaku početka ekološke sanacije prvog bloka uz rekultivaciju postojećeg deponija šljake i pepela, javljaju iz Elektroprivrede (EPCG).

U ova dva vezana projekta, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, do 2022. godine biti će uloženo oko 60 milijuna eura“, navodi se u priopćenju.

Iz EPCG su naveli da su, kao uvod u ekološku sanaciju prvog bloka, prvi u regiji uveli online sustav monitoringa položaja vatre u kotlu, kao preduvjeta za smanjivanje dušikovih oksida u dimnom plinu na dozvoljene razine.

Online monitoringom se smanjuje i količina štetnih čestica koje odlaze u zrak, jer je sagorijevanje potpunije“, objasnili su iz kompanije.

Iz EPCG su dodali da je u prvoj polovici ove godine TE Pljevlja proizvela 620,35 tisuća megavat sati (MWh) električne energije, što je šest posto više od plana.

U posljednjih 36 godina rada TE je odradila oko 190 tisuća radnih sati. To je za ovu vrstu opreme i rekonstrukcije koje su rađene dovoljna osnova da ovaj blok ima svu pažnju koja je potrebna i bude u narednim desetljećima glavni oslonac elektroenergetskog sustava Crne Gore“, dodali su iz EPCG.

Kontinuirana ulaganja u ovaj objekt, koja su dostigla 60 milijuna za prethodnih deset godina, rezultirala su pozitivnim učincima u pogledu povećanja snage i pouzdanosti rada TE.

Na osnovu ovih ulaganja, kroz dimenziju pouzdanosti, iskorištenosti kapaciteta i tehnoloških unaprijeđenja, dostignuta je takva razina da u narednih 100 tisuća sati rada TE nema potrebe za kapitalnim ulaganjima i složenijim rekonstrukcijama, osim u ekološku sanaciju prvog bloka, koja je planirana u naredne tri godine“, objašnjeno je u priopćenju.

Na učinkovitije poslovanje TE Pljevlja svakako će, kako su kazali, utjecati i preuzimanje Rudnika ugljena Pljevlja od EPCG. “Odgovoran i posvećen odnos prema poslu zaposlenih u TE garancija su pouzdanog rada tog objekta, koji predstavlja važnu karitku stabilnosti elektroenergetskog sustava“, zaključili su iz EPCG.

Izvor

Leave A Reply

Your email address will not be published.