Gazprom Energoholding želi realizirati projekte u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se u Beogradu sa predstavnicima ruske kompanije Gazprom Energoholding, koja se bavi elektroenergetikom i vodeća je kompanija u tom sektoru u Rusiji.

U pitanju je tvrtka iz konzorcija ruskog energetskog giganta Gazproma, navodi se u priopćenju Ministarstva energetike, a predstavnici Gazprom Energoholdinga zainteresirani su za investiranje u energetske projekte u Srbiji.

Rusku delegaciju predvodio je generalni direktor Gazprom Energoholdinga, Denis Fedorov. Predstavnici kompanije izvjestili su ministra Antića o interesu u investiranje u energetske projekte na srpskom tržištu, s obzirom na to da je u novom portfelju kompanije predviđeno širenje poslovanja na europsko i tržište Azije.

Srbiju vide kao tržište atraktivno za daljnja ulaganja i to je jedan od razloga za sastanak sa srpskim ministrom rudarstva i energetike“, navodi se u priopćenju. Poslovanje Gazprom Energoholdinga temelji se na razvoju i implementaciji projekata iz tradicionalnih izvora energije kao što su plin i ugljen, ali je plan u budućnosti proširiti investicije i na obnovljive izvore energije.

Spremni smo za nove projekte i u sektoru OIE, a naše širenje na europsko tržište htjeli bismo započeti upravo iz Srbije, poučeni pozitivnim iskustvima Gazpromnjefta, kompanije koja ima većinski udeo u Naftnoj industriji Srbije, ali i imajući u vidu naš zajednički projekt Termoelektrane-toplane u Pančevu“, izjavio je izvršni direktor Gazprom Energoholdinga, Denis Fedorov.

Na sastanku je, dodaje se u priopćenju, pozitivno ocijenjena dosadašnja realizacija TE – TO Pančevo, zajedničkog projekta NIS-a i Gazprom Energoholdinga. Plan je da godišnja proizvodnja električne energije u TE – TO iznosi 1400 GWh što je dovoljno za opskrbu 230.000 prosječnih domaćinstava.

Ministar Antić istaknuo je da činjenica da je ova ruska kompanija zainteresirana za razvoj i implementaciju projekta u Srbiji, dokaz da Srbija ima povoljan zakonski okvir i siguran ambijent za ulaz inozemnih investicija.

Visoku razinu bilateralnih političkih odnosa predsjednika Putina i predsjednika Vučića, želimo pretočiti u učinkovitu i široku ekonomsku suradnju sa Ruskom Federacijom. S obzirom na to da su vodeće ruske energetske kompanije u Srbiji prisutne kroz suradnju Gazproma i Srbijagasa, kao i kroz većinsko vlasništvo Gazpromnjefta u NIS-u, želimo ovu suradnju proširiti i na druge aspekte proizvodnje energije, a u suradnji sa ruskim partnerima“, izjavio je Antić.

On je naglasio da će Gazprom Energoholding za implementaciju projekata koji su od interesa za obje strane, imati punu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike.

Sastanku su sudjelovali generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, kao i predstavnici EPS-a i Ministarstva rudarstva i energetike.

Izvor

Leave A Reply

Your email address will not be published.