Kineski investitori ne odustaju od realizacije Bloka 7 u TE Tuzla

Projekt Blok 7 u TE "Tuzla" i dalje ima čvrstu podršku svih sudionika u pripremi njegove izgradnje i financiranja, navodi se u zajedničkom priopćenju JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i kineskog Konzorcija CGGC-GEDI.

Konzorcij kineskih kompanija China Gezhouba Group Company Ltd. i China Energy Engineering Group Guandong Electric Power Design Institute Co., Ltd te JP Elektroprivreda BiH reagirao je povodom učestalih medijskih špekulacija o navodnom “odustajanju kineskog partnera” od projekta izgradnje Bloka 7 450 MW u TE “Tuzla”.

Podsjećaju da je jedan od uvjeta Ugovora o izgradnji i Ugovora o financiranju projekta, dobivanje odobrenja od nadležnih vlasti NR Kine i Parlamenta Federacije BiH.

Navedene ugovore nadležne vlasti NR Kine odobrile su 2017. godine, i jedno od tih odobrenja isteklo je 17. listopada ove godine. Istek valjanosti jednog od odobrenja nikako ne znači odustajanje od projekta, nego potrebu za ponavljanjem procedure odobravanja pred istim organom i pod istim uvjetima. Okončanje te procedure očekuje se u razumnom roku.

Svi sudionici u projektu izražavaju iskrenu nadu i vjerovanje da će i Parlament Federacije BiH u najskorije vrijeme razmatrati ugovore, na iste dati svoju suglasnost i time omogućiti početak najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini“, navodi se u priopćenju iz Službe za komunikacije EPBiH.

Izvor

Leave A Reply

Your email address will not be published.