Rimac Automobili: U 2017. gubitak od 43,4 milijuna kuna

Rimac Automobili prošlu godinu završili su s gubitkom od 43,4 milijuna kuna. Pokazuje to revidirano financijsko izvješće za 2017. godinu, u kojem Rimac podrobno objašnjava zbog čega je došlo do velikog minusa i kakvi su mu planovi u budućnosti.

U revidiranom izvješću više puta naglašava se kako su Rimac Automobili trenutno snažno fokusirani na razvoj vlastitih proizvoda i dugoročne rezultate te da je relativno mali dio kapaciteta slobodan za vanjske projekte s kupcima iz automobilske industrije.

U 2017. okrenuli smo se dugoročnim razvojnim projektima koji će doći na tržište, donositi prihode i dobit tek za nekoliko godina. Iako takva strategija negativno utječe na kratkoročne rezultate, uprava vjeruje da će dugoročno donijeti veliku priliku i korist društvu“, piše u financijskom izvješću.

Kako bi mogao financirati projekte, Rimac je lani osigurao značajne investicije. Kineska Camel grupa, najveći proizvođač baterija u Aziji, uložila je u Rimac automobile lani 27 milijuna eura, dok je njemački Porsche, piše u izvješću, investirao u srpnju ove godine 16,8 milijuna eura.

Uz to je tijekom 2017. Rimac iz fondova EU-a povukao dodatnih bespovratnih 52,2 milijuna kuna za pokriće troškova razvoja svog najnovijeg električnog sportskog automobila C_Two. Tu je važno naglasiti kako u sklopu razvoja samog automobila Rimac razvija velik broj novih sustava, komponenti i tehnologija (motor, baterijski sustav, mjenjački sustav i dr.), za koje se nada da će interes pokazati drugi proizvođači automobila.

Zbog usmjerenosti na razvoj vlastitih proizvoda u 2017. Rimac je gotovo udvostručio izdatke za razvoj, na 24,2 milijuna kuna. Osim toga, povećao je broj zaposlenih. Potkraj 2016. imao je 164 radnika, da bi prošlu godinu završio s njih 232. Njihova prosječna neto plaća lani je iznosila, vidljivo je iz izvješća, 8975,91 kunu.

Rast troškova razvoja i zaposlenih razlog je za to što je Rimac 2017. završio s gubitkom od 43,4 milijuna kuna, bez obzira na snažan rast poslovnih prihoda s 35,7 milijuna kuna na 57,2 milijuna kuna.

To je rezultat svjesne odluke ispunjavanja dugoročnih ciljeva nauštrb kratkoročnih financijskih rezultata te su takvom strategijom dioničari i uprava društva usuglašeni“, piše u financijskom izvješću.

U njemu se naglašava i kako je tvrtka snažno financijski stabilna jer je ukupna aktiva lani udvostručena na 258 milijuna kuna, dok su kapital i rezerve učetverostručeni na 212 milijuna kuna. Ukupne obaveze lani su iznosile 38,7 milijuna kuna.

Ove godine Rimac je još povećao broj zaposlenih te je u prvih šest mjeseci zaposlio čak 130 novih ljudi. Uz to je potpisao veliki ugovor s talijanskim automobilskim dizajnerskim studijem Pininfarinom, vrijedan čak 600 milijuna kuna.

Cilj Talijana je razviti novu električnu superjurilicu kroz projekt kodnog imena PF0. Rimac će im za to isporučiti baterije, ekspertizu u razvoju e-automobila, softver i hardver.

Izvor

Leave A Reply

Your email address will not be published.