MOL od Hrvatske traži čak 6.5 milijardi kuna

Na arbitraži u Washingtonu MOL od Hrvatske traži isplatu odštete od 6.5 milijardi kuna. Mađari tvrde kako Hrvatska nije poštovala obveze iz ugovora o plinskom poslovanju, piše Večernji list.

Računice u Ini pokazuju da su regulatorne odluke hrvatske Vlade nanijele kompaniji u razdoblju od 2011. do 2016. u plinskom poslovanju štetu veću od tri milijarde kuna. Vlada Ive Sanadera se u siječnju 2009. Glavnim ugovorom o plinskom poslovanju obvezala se na to da će od Ine otkupiti tvrtku Prirodni plin, tada jedinog dobavljača prirodnog plina za hrvatsko tržište te da će od INA-e nastaviti kupovati sav domaći plin po cijeni ruskog plina, što je iznimno štetno za državu i korisno INA-i. Hrvatska ugovor nije ispoštovala i zato je MOL tužio državu i traži obeštećenje koje će najvjerojatnije i sudski izboriti jer država već duže vrijeme ne čini ništa u svoju korist.

U Vladi neslužbeno kažu da ovu informaciju smatraju pokušajem javnog pritiska na Vladu RH da se dogovore i da riješe Hernadijev slučaj prije pravomoćne osuđujuće presude. U ponedjeljak se na klupi za svjedoke pojavio “krunski svjedok” Robert Ježić, koji je ostao pri svom ranijem iskazu protiv Sanadera, kazavši da će u državni proračun uplatiti pet milijuna eura, koje je MOL na račun njegove tvrtke navodno uplatio za bivšeg premijera, čim se za to “steknu svi uvjeti“.

Izvor

Leave A Reply

Your email address will not be published.